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Abstract: 

During the course of a calendar year, if it is predicted that the combined amount of regulated asbestos­
containing material (RACM) to be removed or stripped from a facility exceeds the threshold limit, a 
yearly notification must be submitted. The requirement of having at least one on-site representative 
trained in the provisions of the regulation and the means of complying with them will be met if that 
trained person is at the facility where the removal or stripping operation is being conducted. This does 
not necessarily mean that the trained representative must be at the actual work site during the course 
of the removal or stripping. The trained representative shall be at the work site prior to commencement 
of the job to ensure that proper abatement materials are available, and that proper work practices will 
be used. In addition, if it is an extended project, the trained representative should periodically monitor 
the work at the site to ensure compliance with the regulations. When the trained representative is not at 
the site, he/she must still be available at the facility for consultation. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, DC 20460 

OFFICE OF AIR AND RADIATION 

MEMORANDUM 

Mr. Bob Reed, Training Supervisor 
Power Generation 
Kansas Gas and Electric Company 
4400 N. Seneca 



Wichita, KS 67204 

Dear Mr. Reed: 

This is in response to your September 26, 1991 request for a written clarification of 40 CFR Section 
61.145(c)(8), of the Asbestos NESHAP Revision; Final Rule, dated November 20, 1990. 

In your letter, you present your understanding of the 
asbestos NESHAP as it applies to the requirements for having a trained person on site according to 
paragraph,(c)(8). Your understanding is that a "trained person" need not be present if a yearly 
notification has been submitted, and the individual job being done is a small job where less than the 
threshold amount (260 linear feet of pipe insulation, or 160 square feet of other asbestos-containing 
material) is being removed, as long as the "trained person" is always available for consultation. 

During the course of a calendar year, if it is predicted that the combined amount of regulated asbestos­
containing material (RACM) to be removed or stripped from a facility exceeds the threshold limit, a 
yearly notification must be submitted. In addition, the remainder of the requirements of the asbestos 
NESHAP apply. This includes Section 61.145(c)(8) regardless of the size of the job or whether or not 
the "to date" cumulative amount of RACM disturbed has exceeded the threshold amount. If it is not 
predicted that the combined amount of RACM to be removed or stripped during a calendar will exceed 
the threshold amount, then the job is not regulated by the NESHAP unless the threshold is actually 
exceeded. If the threshold is actually exceeded, then the NESHAP would have applied to all of the jobs 
done that calendar year Finally, if any individual job (whether it is scheduled or nonscheduled) is over 
the threshold amount, a notification must be submitted, and all of the requirements of the asbestos 
NESHAP apply. 

The requirement of having at least one on-site 
representative trained in the provisions of the regulation and the means of complying with them will be 
met if that trained person is at the facility where the removal or stripping operation is being conducted. 
This does not necessarily mean that the trained representative must be at the actual work site during 
the course of the removal or stripping. The trained representative shall be at the work site prior to 
commencement of the job to ensure that proper abatement materials are available, and that proper 
work practices will be used. In addition, if it is an extended project, the trained representative should 
periodically monitor the work at the site to ensure compliance with the regulations. When the trained 
representative is not at the site, he/she must still be available at the facility for consultation. 

This determination has been coordinated with EPA's Office of Enforcement and with the Emission 
Standards Division of the Office of Air Quality Planning and Standards. If you have any questions, 
please contact Tom Ripp of my staff at (703) 308-8727. 

Sincerely, 

John B. Rasnic 
Stationary Source Compliance Division 
Office of Air Quality Planning and Standards 

cc: Sims Roy, ESD (MD-13)
 
Charlie Garlow, OE (LE-134A)
 
Omayra Salgado, SSCD (EN-341W)
 
Scott Throwe, SSCD (EN-341W)
 
Regional Asbestos NESHAP Coordinators
 


